Felixácký road trip
aneb po stopách Mušketýrů
Protože by byla škoda promrhat letní volno poflakováním se a protože jsme tvorové od přírody zvědaví, přicházíme s návrhem na menší road trip, který bude určitě nemálo epic. A proč po stopách Mušketýrů? Protože právě tenhle fajn seriál od BBC se natáčel v Čechách a my chceme mrknout na místa, kde se proháněli ti
tři čtyři mazlíci.
Pochopitelně nemáme v plánu najednou objet celou republiku (což by taky šlo, ale bylo by to časově náročnější a finančně jakbysmet), ale tenhle výlet chceme zaměřit na západní a jižní Čechy. Příště se třeba podíváme do Čech severních a středních :3
Časová náročnost je 3-4 dny (ale samozřejmě u nás můžete zůstat déle) s tím, že 1. den by se dojelo na naši základnu v Plzni, kde bychom buď odpočívali, nebo vyrazili někam po městě. 2. den ráno by se vyrazilo na vytyčenou trasu, pravděpodobně s přespáním v kempu, a to buď pod širákem, nebo ve stanu, záleží na domluvě, počtu lidí a počtu stanů, samozřejmě. 3. den večer by byl návrat do Plzně.
A
trasa? Ta obsahuje nejen místa, kde se proháněli Mušketýři, ale i nějaké další zastávky, protože když už pojedeme kolem zajímavých míst, byla by škoda se tam nepodívat, ne?
Každopádně vytyčenou trasu mám zhruba takhle:
Plzeň → Klášter v Kladrubech (M) → Klášter Chotěšov (M) → Švihov (M) → Klatovy s možností návštěvy katakomb a Černé věže → hrad Velhartice → Nocleh v kempu "U mě dobrý" → hrad Kašperk → zámek Hluboká (M) → zámek Čimelice (M) → hrad Zvíkov (M) → zámek Orlík → PlzeňMko značí místa, kde se Mušketýři natáčeli. Je toho hodně, vypadá to náročně, ale ono to zas tak náročné nebude a my nebudeme nikam spěchat jako šílení. Však je možné něco z trasy vyškrtnout, nebo prodloužit výlet o den. Samozřejmě nemusíme vlézt úplně všude, nemusíme všude na prohlídky, ale já osobně jsem zvědavá (a tudíž i ochotná) strčit svůj frňák na všechna vypsaná místa.
Kapacita tohohle výletu je omezená, v autě mám pět míst (3 počítám jako obsazená), v případě většího zájmu si ale zřejmě budu moct vypůjčit tátovo auto, které má místa pro sedm lidí (nebo zrůd).
Cena se samozřejmě odvíjí od toho, kde všude byste chtěli jít na prohlídku. Pokud bychom vlezli opravdu všude, je to spočítané zhruba na 1200-1300 korun, včetně toho jednoho noclehu v kempu a menšího příspěvku na benzín (100-200, podle počtu osob). Samozřejmě si k tomu musíte připočítat vlastní výdaje, například za jídlo a suvenýry. Je ale pochopitelně možné, že se takhle vysoko vůbec nevyšplháme, protože nepůjdeme všude na prohlídky

Nakonec je tu otázka
termínu. Záleží totiž na tom, na kdy vymyslíme ten Survival. V případě, že by byl jindy, než začátkem července, můžeme ten začátek července věnovat tomuhle "road tripu", protože většina hradů a zámků by měla mít o prázdninách i o svátcích otevřeno (myslím?). Já osobně mám pak dovolenou ještě v týdnu 6.-10. srpna. Ideální by bylo jet třeba pátek + sobota, případně sobota + neděle, protože některé hrady a zámky mají i o prázdninách v pondělí zavřeno.
A nakonec
prostor k diskuzi - návrhy, námitky? Který termín? Kdo by s námi chtěl vyrazit? Vítáni jsou samozřejmě všichni, i ti, kterým jsou Mušketýři ukradení a prostě jenom chtějí vidět zajímavá místa.