Denní Věštec – prosinec 1981

Na úvodní stránce se nachází velká černobílá fotografie kouzelníků protestujících před budovou ministerstva kouzel…

TAJEMNÁ ZMIZENÍ

Přestože na začátku prázdnin vstoupilo v platnost nové nařízení o zákazu symbolu fénixe, žádné větší pozdvižení to nevyvolalo, nikdo se kvůli tomu nebouřil, všichni to vzali na vědomí… nebo ne? Zatímco ministerstvo si dle našeho zdroje pochvaluje úspěšnost své kampaně a jeden nejmenovaný čistokrevný kouzelník prohlásil, že „konečně si ta špína uvědomuje, na které straně je pravda, a že nemá smysl se proti tomu vzpírat“, na straně druhé tu máme zprávy z opačné strany barikády. „Nevěřím tomu, že by se ministerstvo konečně spokojilo,“ odfrkla si postarší kouzelnice, která si nepřála být jmenována, „to omezování bude pokračovat dál, dejte na mě, to neskončí dobře.“ Její slova potvrzuje hned několik dalších kouzelníků, kteří tvrdí, že jejich známí, co se nějakým způsobem projevovali kladně vůči rebelskému hnutí, potichu zmizeli a není po nich ani stopy. Ministerstvo taková nařčení samozřejmě odmítá a ostře se proti nim ohrazuje. „Kdo dodržuje zákony, nemá se čeho bát. Kdo se dopustí nějakého porušení, bude na druhou stranu spravedlivě souzen a bude mu dána možnost se obhájit. To je naprosto normální postup a ministerstvo kouzel si vyprošuje taková podlá nařčení,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva s tím, že nabádá veškeré kouzelnické obyvatelstvo k tomu, aby se nedali omámit rebelskými hesly a nenechali se strhnout k nelegálnímu chování.

PROTESTY PŘED BUDOVOU MINISTERSTVA

V reakci na mizení kouzelníků, kteří se údajně kladně stavěli k rebelskému hnutí, a prohlášení ministerstva kouzel, že s těmito tajemnými mizeními nemá nic společného, se strhla vlna protestů. V ulicích kouzelnického Londýna pochodovali pohoršení kouzelníci s transparenty, a před samotnou budovou ministerstva se těch, kteří prohlášení ministerského mluvčího nevěří ani za mák, sešlo několik stovek. Dokonce došlo k drobnějším potyčkám, které museli rozehnat bystrozoři. „Já jsem to říkala, že si ty čumáky rozbíjou,“ prohlásila starší kouzelnice, která se také zúčastnila protestů, a které jsme se zeptali na její názor. „Já těm ministerským šaškům nevěřím ani nos mezi očima,“ prohlásil jeden z mladší generace protestujících. Protesty se nicméně obešly bez vážnějších zranění a nakonec byly ukončeny rázným zásahem bystrozorů.

ROSTE VLIV ČERNÉHO TRHU?

Kouzelníci z Odboru pro dohled nad kouzelnými tvory měli během posledních měsíců plné ruce práce s rozrůstajícím se černým trhem. Naší redakci přiznali, že to vypadá, že se černý trh začíná všem vymykat z rukou – například v Děravém kotli údajně zadrželi hned několik pašeráků, kteří se snažili prodat vejce okamie či dokonce dračí vejce. V Obrtlé ulici jsou prý pak podobné nelegální obchody na denním pořádku. „Musíme s tím něco dělat, takový obchod totiž ohrožuje nejen tvory, s kterými je obchodováno, ale také společnost. Když se totiž nepovolaným osobám dostane do rukou drak, může to skončit katastrofálně nejen pro domnělého chovatele,“ prohlásil Ashton Mune, pracovník Odboru pro dohled nad kouzelnými tvory. „Dokonce jsme zadrželi muže, který měl v plánu zbohatnout z hafoních zápasů. Samozřejmě neměl ani povolení k chovu,“ přiznal jeden z bystrozorů, kteří pomáhají při raziích proti zmiňovaným kriminálníkům. Ministerstvo slíbilo, že se na černý trh a nelegální prodej a chov kouzelných tvorů zaměří v následujících měsících co možná nejintenzivněji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *