Slíbené podrobnější info zde!Protože v pátek nejdu do práce, sjedu si za vámi do Prahy.
Vlaky z Prahy jezdí co dvě hodiny – 13:24 (příjezd do Ktové v 16:02), 15:24 (17:54), 17:24 (19:54). Asi bych volila vlak v 13:24 nebo v 15:24, dejte info, co se vám víc hodí. Na trase je sice výluka, ale týká se osobáků, pro rychlíky by to mělo být beze změn. Pokud nás pojede pět na skupinovku, jízdenka by měla stát podle výpočtu u ČD 518kč, tedy cca 104kč na jednoho. Pro šest se to prý musí objednávat 72 hodin předem, jinak to nejde (WTF, proč?!).
Páteční trasa je vyloženě procházka po zelené z Ktové pod Trosky cca 2,2km, zhruba hodinka průměrné chůze, kde si někde musíme najít místo na přespání, což asi nebude sranda, ale nějak to snad zvládneme. Pochybuju, že budeme mít možnost rozdělat oheň, takže s sebou určitě vemte i zásoby na bezohřevný provoz. Takže spíš Čaj než čaj

Trosky mají otevírací dobu po-ne 9.00 – 17.30. Vstupné za celý okruh je pro dospělého 70kč, pro studenty 45kč. Prohlídka trvá cca 40min. Kdybychom se chtěli podívat, asi bychom to už nestihli v pátek, ale v sobotu ráno určitě. Minimálně nakouknout musíme, jinak jsme máčky.
Sobotní trasa vede tedy z Trosek na Hrubou skálu (po červené)
a dál k Valdštejnu, je asi 12km dlouhá, a jde se částečně po silnici. Procházet bychom měli po silnici Tachovem, za nímž by se měl nacházet pramen vody (ale nepodařilo se mi zjistit, jestli pitné, každopádně je to přístupná studánka). Z Tachova vede trasa po silnici skrz Kouty k rybníku Vidlák, kde se nachází restaurace. Odtud pak pokračujeme po naučné stezce Podtrosecká údolí stále po červené mimo silnici. Kousek za Vidlákem by se měla opět nacházet studánka hned vedle turistické stezky (opět nevím, jak moc pitná). Studánky jsou pak po cestě ještě asi dvě,
ta hned další by měla být i s posezením, takže ji odhaduju jako pitnou. Poslední na téhle NS je prý už téměř vyschlá (ale dle popisu velmi dojemná

). U Věžického údolí se odpojujeme od Naučné stezky a pokračujeme po silnici lesem a částečně i po polňačce po červené až k Hrubé skále. Z Trosek na Hrubou skálu je to cca 7km, což se dá ujít průměrnou chůzí za dvě hodiny. Očekávám, že budeme pomalejší a budeme dávat pauzy. Na zámku Hrubá skála jsou dvě restaurace, můžeme se pokochat, případně vylézt na věž za nějakých 40kč.
Ze zámku přejdeme do skal na modrou značku a vydáme se směrem k Valdštejnu. Od zámku půjdeme po NS Hruboskalsko po modré k rozcestníku U Adamova lože a tam přejdeme na žlutou trasu směrem k Antonínovu pramenu. Tím se dostaneme zpátky na NS Hruboskalsko a na modrou. Po cestě by mělo být mraky studánek a pramenů, podle všeho pitných. Po cestě by měl být výhled na nějaké ty skalní útvary a tak, že. Z modré se napojíme opět na červenou a na silnici směrem k Valdštejnu, kde je hospůdka. Otevírací doba Valdštejna je 9.00-18.00, poslední prohlídka vychází 30 minut před uzavřením. Trasa z Hrubé skály k Valdštejnu je dlouhá cca 5km a vzhledem k náročnějšímu terénu se odhaduje čas pochodu na zhruba 2 hodiny průměrnou chůzí, takže bychom teoreticky prohlídku mohli stihnout, kdyby byl zájem. Vstupné je s průvodcem 80kč, bez průvodce 60kč pro dospělé, 50kč/40kč pro studenty (musíte mít samozřejmě průkaz). Podle času můžeme buď někde u Valdštejna zakotvit nebo se vydat kousek dál.
Z Valdštejna je to pak po červené na zastávku Turnov město cca 3km, takže hodinka chůze, což by nás čekalo
v neděli, abychom nestresovali s návratem domů. Ideální by bylo stihnout vlak ve 12.19 (přestup v Turnově na rychlík ve 12.44) s dojezdem do Prahy ve 14.38, případně vlak ve 14.19 s příjezdem do Prahy v 16:39. Já bych se s vámi svezla osobákem do Turnova a místo do Prahy bych jela směr Pardubice. Pro pět lidí je jízdenka Turnov město – Praha za 479kč, což je cca 96kč na jednoho. Pro čtyři je pak jízdenka za 405kč, takže přibližně 102kč na jednoho. Samozřejmě záleží na tom, kdo pojede po vlastní trase a kdo ve skupince. Pro jednoho to vyjde na 147kč (a mě na 175kč, buhuuu).
Trasa není náročná, je krátká, ale taky musíme počítat s neznalostí terénu, kocháním se, zastávkami a tím, že moje plíce jsou po zápalu plic a těžkém zánětu průdušek, takže rychle fakt nepůjdu. Přeplánovávání se bude případně řešit na místě.
Co s sebou?Beru něco jako nouzovou lékárničku.
Repelent silně doporučuju všem, co mají hrůzu z hmyzu. Nebo klíšťat (můj případ, takže až začnu panikařit, přetáhněte mě po hlavě a to klíště ze mě sundejte). Vzhledem k rozmarům počasí doporučuju i
opalovák.
Protože nevíme, jak to bude s ohněm, s sebou berte pro jistotu
trvanlivou studenou stravu, a hlavně
pití! Po cestě to zřejmě zvládneme někde podoplňovat, když je tam tolik studánek.
Dál pak
spacák a karimatku, případně nějaké věci na převlečení, plavky asi nejsou třeba. UPOZORŇUJU, že
mnozí z nás jedou na prasata, tak se na to připravte. Je to čundr, ne výlet do lázní, a nikdo z nás se určitě nechce tahat s věcmi navíc.
Mapy jsou letos dvě, jedna
celková, kde je trochu chyba v trase, ale tu napravuje
mapa druhá, která ukazuje, jak půjdeme Hruboskalskem. První mapa vede špatně po červené kolem arboreta, ale už nemám sílu to předělávat

Zahrňte mě případnými dotazy a návrhy.